
RECONSULTATION  
- Conservation and Design Comments - 

 
Code:   DER/03/09/00332/PRI and DER/03/090331/PRI 
Proposal:  Partial demolition of the Hippodrome and formation of multi-storey car park, erection of retail 

unit, retail kiosk, offices and 4 apartments  
Location:  The Hippodrome, Green Lane, Derby 
Case Officer:   Paul Clarke 

 
We have been asked to comment further on the planning and listed building consent application for formation of a multi-
storey car park, retain unit, retail kiosk, offices and four apartments following publication of Planning Policy Statement 5: 
Planning for the Historic Environment.  This PPS was recently published and cancels both PPG15: Planning and the 
Historic Environment, and PPG16: Archaeology and Planning.  In our initial consultation a table was created with a 
summary of the PPG15 requirements for submission with an application for substantial demolition of a listed building.  
Sections 3.16 to 3.19 in PPG15 relating to these requirements are restated in Policy HE7.6 and Policy HE9 of PPS15, 
with amended terminology.  In the table below the new criteria is compared with the old, and notes on previous comments 
have been added in italics to address the change in phrasing. 
 
PPS Policy HE9.1, superseding section 3.16 of PPG15:  ‘There should be a presumption in favour of the conservation of 
designated heritage assets and the more significant the designated heritage asset, the greater the presumption in favour 
of its conservation should be.  Once lost, heritage assets cannot be replaced and their loss has a cultural, environmental, 
economic and social impact.  Significance can be harmed or lost through alteration or destruction of the heritage asset or 
development within its setting.  Loss affecting any designated heritage asset should require clear and convincing 
justification.  Substantial harm to or loss of a grade II listed building, park or garden should be exceptional.’ 
 
To summarise, we still consider that the proposal would result in substantial harm to the grade II listed building itself, and 
its setting, and do not believe that a clear and convincing justification has been submitted. 
 
TABLE SUMMARY OF SUPERSEDED PPG15/NEW PPS5 REQUIREMENTS (substantial demolition of a listed 
building/substantial harm or loss of a listed building) 
 

1 



PPG15 CRITERION COMMENTS PPS5 POLICY COMMENTS 
3.19(i). The condition of the 
building, the cost of repairing 
and maintaining it in relation to 
its importance and to the value 
derived from its continued use. 
Any such assessment should 
be based on consistent and 
long-term assumptions. Less 
favourable levels of rents and 
yields cannot automatically be 
assumed for historic buildings. 
Also, they may offer proven 
technical performance, physical 
attractiveness and functional 
spaces that, in an age of rapid 
change, may outlast the short-
lived and inflexible technical 
specifications that have 
sometimes shaped new 
developments. Any assessment 
should also take account of the 
possibility of tax allowances and 
exemptions and of grants from 
public or charitable sources. In 
the rare cases where it is clear 
that a building has been 
deliberately neglected in the 
hope of obtaining consent for 
demolition, less weight should 
be given to the costs of repair. 
 

The reports submitted 
regarding the condition of the 
building, subsequent costs of 
maintaining it and 
assumptions regarding the 
value of its continued use are 
considered to be incorrect, as 
advice was given by 
professionals after the 
collapse of the roof that the 
building could be safely 
refurbished without the 
requirement for further 
significant demolition.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HE9.2(ii) ‘Where the 
application will lead to the 
substantial harm to or total 
loss of significance local 
planning authorities 
should refuse consent 
unless it can be 
demonstrated that a) the 
nature of the heritage 
asset prevents all 
reasonable uses of the 
site; and b) no viable use 
of the heritage asset itself 
can be found in the 
medium term that will 
enable its conservation. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The changes to the 
wording within this policy 
are significant: rather than 
stating that the Secretary 
of State expects the local 
authority to consider these 
criteria, it states that 
planning authorities 
should refuse consent 
unless the criteria have 
been demonstrated.  In 
relation to a viable use to 
be found that would 
enable its conservation, 
further marketing reports 
have been submitted and 
commented on in our 
response of 25 February 
2010 referring to placing 
the building on the open 
market, and discussions 
with prospective 
purchasers – it is noted 
that English Heritage 
sought specialist advice 
from its Development  
Economics Director, who 
will has the relevant 
experience nationally to 
advise, and we would 
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The possibility of funding to 
cover the conservation deficit, 
including a full exploration of 
opportunities for potential 
owners with charitable status, 
has not been fully explored. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
We consider this to be one of 
the rare cases where it 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Policy HE9.2(ii)(c) 
requires a demonstration 
within the application that 
conservation through 
grant-funding or some 
other form of charitable or 
public ownership is not 
possible. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Policy HE7.6 states that 
‘where there is evidence 

therefore support the most 
recent consultation 
response regarding this 
from English Heritage.  
Previous comments remain 
valid in reference to this 
new policy, having regard 
to professional advice in 
response to the applicant’s 
engineering and other 
specialist reports. 
 
The additional marketing 
report submitted in 
December 2009 and 
commented on by us in 
February 2010 does 
discuss approaches by 
groups who may be able to 
access this type of funding, 
which the report states has 
not been successful, but as 
before, our comments 
remain valid that it has not 
been fully demonstrated 
that grant funding or some 
other form of charitable or 
public ownership is not 
possible. 
 
Our view remains that the 
state of the building arises 
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appears that the building has 
been deliberately neglected, 
and suggest therefore that 
less weight should be given to 
the costs of repair. 

of deliberate neglect of or 
damage to a heritage 
asset in the hope of 
gaining consent, the 
resultant deteriorated 
state of the heritage asset 
should be a factor taken 
into account in any 
decision. 

from deliberate neglect 
and from the actions of the 
owner which at the very 
least were negligent.  My 
previous comments as 
provided in August 2009 
remain unchanged save to 
point out that in relation to 
the prosecution the owner 
has now pleaded guilty to 
damaging the building by 
carrying out works in a 
negligent manner, 
although he is yet to be 
sentenced. 
 
I would also reiterate my 
support to English 
Heritage's comments in 
their letter of 12 February 
2010 regarding the need 
to have regard to all 
planning options including 
the fact that the works and 
damage to the building for 
which enforcement action 
as previously approved by 
the Planning Control 
Committee was 
unauthorised. 
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3.19(ii). The adequacy of efforts 
made to retain the building in 
use. The Secretaries of State 
would not expect listed building 
consent to be granted for 
demolition unless the authority 
(or where appropriate the 
Secretary of State himself) is 
satisfied that real efforts have 
been made without success to 
continue the present use or to 
find compatible alternative uses 
for the building. This should 
include the offer of the 
unrestricted freehold of the 
building on the open market at 
a realistic price reflecting the 
building's condition (the offer of 
a lease only, or the imposition 
of restrictive covenants, would 
normally reduce the chances of 
finding a new use for the 
building).  

The building has not been 
offered on the open market, 
and therefore fails to meet 
this criterion.  If the applicant 
considers that this is a 
circumstance where this 
should not be strictly applied, 
insufficient evidence has 
been given to suggest this.  
As above, no real evidence 
has been given that purchase 
of the building at a realistic 
price by a group with a 
charitable status has been 
fully explored. 

Policy HE9.3 states that 
‘to be confident that no 
appropriate and viable use 
of the heritage asset can 
be found under Policy 
HE.2(ii) local planning 
authorities should require 
the applicant to provide 
evidence that other 
potential owners or users 
of the site have been 
sought through 
appropriate marketing and 
that reasonable 
endeavours have been 
made to seek grant 
funding for the heritage 
asset’s conservation and 
to find charitable or public 
authorities willing to take 
on the heritage asset. 

This clearly states that, in 
the first instance, all uses 
that would enable the 
asset’s conservation 
should be fully explored, 
including charitable 
ownership, and then 
appropriate marketing 
undertaken to provide 
evidence that other 
potential users of the site 
have been sought.  We 
recognise that attempts 
have been made to 
address the topic in this 
policy, but our comments 
regarding the marketing 
are stated in the first 
paragraph of the first 
section in this column 
above and remain the 
same, as per the most 
recent consultation 
responses on the 
addendum marketing 
report. 
 

3.19(iii). The merits of 
alternative proposals for the 
site. Whilst these are a material 
consideration, the Secretaries 

The proposal involves further 
work to the building itself, and 
within the setting of the 
building, which would have a 

HE9.2 (i) Where an 
application will lead to 
substantial harm… local 
authorities should refuse 

No further information has 
been submitted in terms of 
any substantial public 
benefits that would 
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of State take the view that 
subjective claims for the 
architectural merits of proposed 
replacement buildings should 
not in themselves be held to 
justify the demolition of any 
listed building. There may very 
exceptionally be cases where 
the proposed works would bring 
substantial benefits for the 
community which have to be 
weighed against the arguments 
in favour of preservation. Even 
here, it will often be feasible to 
incorporate listed buildings 
within new development, and 
this option should be carefully 
considered: the challenge 
presented by retaining listed 
buildings can be a stimulus to 
imaginative new design to 
accommodate them. 
 

harmful effect on its 
character, both by loss of 
historic features, severance of 
the historic layout of the 
building, and development on 
the adjacent site which would 
have an overbearing impact 
on the listed building, 
resulting in further loss of 
historic character. 

consent unless it be 
demonstrated that: (i) the 
substantial harm or loss of 
significance is necessary 
in order to deliver 
substantial public benefits 
that outweigh harm or 
loss. 
 
HE9.2(ii)(d) it needs to be 
demonstrated that the 
harm to or loss of the 
heritage asset is 
outweighed by bringing 
the site back into use. 

outweigh the loss 
described in previous 
comments, and other 
options that may be less 
harmful have not been 
fully explored. 
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